Je inspiratie aanwakkeren – Zo doe je dat

Inspiratieloos en gedemotiveerd. Blugh. Een grijze drab waar je soms maar moeilijk uitkomt als je je er eenmaal in bevindt. Hoe kom je er eigenlijk weer uit? Hoe zorg je weer voor de nodige geur en kleur in je leven? En hoe zorg je ervoor dat je er zin in hebt om weer in beweging te komen en stappen vooruit te zetten? De weg naar inspiratie levert jou langdurige motivatie op.

Motivatie

Jarenlang proberen mensen je te motiveren. Dit gebeurt al vanaf jonge leeftijd. Je wordt gemotiveerd om bijvoorbeeld bepaalde handelingen te verrichten, om bepaald gedrag te vertonen, om te gaan studeren, te solliciteren op die ene baan, geld te verdienen, jaarlijks op vakantie te gaan, met vrienden af te spreken, de planten water te geven, meer volgers te krijgen op Instagram, enzovoorts. Snap je hem al? Motivatie is gericht op de korte termijn. Wanneer je op vakantie bent geweest, ebt dat euforische gevoel na een paar dagen weer langzaam weg. Een ander voorbeeld van motivatie is doelen behalen. Elke maand moet jij een bepaalde target halen van je werkgever. Dan kun je een prijs winnen. Of je krijgt een compliment en een goed gevoel over je prestatie. Motivatie ontstaat dus (vaak) wanneer er een soort van beloning tegenover staat. Wanneer die beloning er niet is, valt automatisch de drive weg.

‘Menselijke motivatie kan radicaal veranderen door het accepteren van de werkelijkheid van hogere menselijke behoeften, inclusief de impuls van zelfontplooiing en de liefde voor de hoogste waarden.’
Abraham Maslow

Inspiratie

Die innerlijke vlam die continu blijft branden heet inspiratie. Zoals je al kunt raden is dit iets wat zich afspeelt op de lange termijn. Er is geen beloning van buitenaf nodig om je in beweging te houden. Je doet iets omdat je diep van binnen die verbinding voelt met datgene. Die passie. Je gaat ermee slapen en je staat ermee op. Zo kan iemand bijvoorbeeld gepassioneerd zijn als politicus. Of zijn of haar motie nu wordt aangenomen of niet, de gedreven politicus is gepassioneerd om verschil te maken voor de mens. Vanuit een onuitputtelijk gevoel van rechtvaardigheid, bijvoorbeeld. Denk aan Oprah Winfrey of een Greenpeace activist. Een geïnspireerd persoon handelt vanuit een gevoel van missie en een hoger doel. Vanuit die innerlijke vlam. Een gevoel dat je letterlijk in je buik voelt. Het zorgt voor enthousiasme en creativiteit. Passie!

Nu weet je het verschil tussen motivatie en inspiratie. Vanuit inspiratie ontstaat ook weer motivatie. Bedenk maar voor jezelf: wanneer je iets doet wat voor jou helemaal in lijn ligt met wie jij bent (dat ‘hogere doel’), dan komt er vanzelf een drive om stappen te nemen. Zonder dat het al te veel energie kost. Het gaat als vanzelf. Het maakt je happy.

‘It is never too late to be what you might have been.
― 
George Eliot

Signalen: let op jezelf

Nu is het zo, dat wanneer jij je nog niet in die ‘mijn vlammetje brandt lekker hoor!’ modus bevindt, het akelig lastig lijkt om in die staat te komen. Twee jaar terug wist ik nog niet eens dat dit bestond. Dat ik mij zo kon voelen als dat ik mij nu voel. Ik was letterlijk opgebrand door altijd maar te doen waarvan ik dacht dat het goed was. Ik was gemotiveerd om mijn opleiding te halen, omdat ik dacht dat ik dit nodig had. Omdat het werd verwacht. Ik liep stages bij populaire instellingen, waarvan ik dacht dat dat SUPER zou zijn als dat op mijn cv stond. Ik kreeg last van angsten, paniekaanvallen, huilbuien en depressieve dagen. Ik dacht dat ik niet spoorde. Dat ik niet in deze maatschappij paste. In werkelijkheid was ik de verbinding met mijzelf compleet kwijtgeraakt. Als jij soortgelijke klachten ervaart, is het hoog tijd om bij jezelf te rade te gaan. Wat heeft bij mij voor die mega omslag gezorgd?

Zo gaat jouw vlammetje branden

Het antwoord is: een plek waar ik helemaal mijzelf kon zijn. Op mijn nieuwe werkplek werd mijn visie gewaardeerd, ik werkte heerlijk alleen, kon al mijn creativiteit kwijt en kreeg enorm veel vrijheid om mijn eigen dagen en uren in te delen. Toen ik mij eenmaal veilig voelde kon ik mijzelf zijn. Ik herontdekte mijn missie. Het intens beleven en begrijpen van dit leven en deze wereld. En mijn ontdekkingen, visie en ideeën hierover met anderen kunnen delen. Via Social Media en diverse boeken ontdekte ik mensen die hier ook mee bezig waren. En dit inspireerde mij enorm!

De voordelen

Het mooie is dat wanneer jij eenmaal weer bent teruggegaan naar jezelf, je heel moeilijk terug kunt gaan naar wie je was. Naar wie je DACHT te zijn. Je doet minder concessies. Je zegt sneller nee tegen iets dat je niet wilt. Je bent selectief in met wie je omgaat. Je doet meer dingen die je blij maken. Je doet minder van dat wat je niet blij maakt. Je gaat spaarzamer met je energie om. Het is een hele fijne staat van zijn. Het geeft meer power gedurende de dag. Je bent mentaal weer beschikbaar voor de mensen om je heen. Je doet JOUW ding.

Ik ben enorm benieuwd naar jouw inzichten hierover. Deel deze met @thebuzzybee.nl via Instagram!


Sanne-Lotte Langbroek

Ik ben Sanne-Lotte, schrijver en oprichter van The Buzzy Bee. Een community voor alle creatieve en sensitieve bezige-bijen in Nederland. Momenteel ben ik jongerencoach in Enkhuizen. En een illustrator en tekenaar in de maak. Ook niet onbelangrijk: Een absolute kattenliefhebber. Bzzz!