Een persoonlijk moodboard maken – 5 simpele stappen

Met een moodboard maak je jouw plannen visueel. Je onderzoekt jouw behoeftes, dromen, visie en maakt dit tastbaar. Deze leuke oefening werkt ook wanneer je nog helemaal niet duidelijk weet wat je wilt. Of bij twijfels over bepaalde keuzes die je moet maken. Met deze opdracht laat je je ratio los en werk je op gevoel. In dit artikel beschrijf ik hoe jij in 5 gemakkelijke stappen een persoonlijk moodboard kunt maken.

Een moodboard kun je inzetten voor allerlei doeleinden. De meest bekende is het visualiseren en verduidelijken van jouw ‘toekomstplannen’ door middel van kleur, tekst, afbeeldingen, materiaal, enzovoort. Bijvoorbeeld bij het maken van een beroep- of studiekeuze. Je gebruikt hierbij je gevoel en intuïtie. Wanneer je al eerder een moodboard gemaakt hebt, zul je misschien wel herkennen dat je een plaatje uit een tijdschrift knipte nog voordat je precies wist waarom. Maanden later wordt het je plotseling duidelijk. Naast je intuïtie, zet je ook je lichaam aan het werk door sensomotorisch aan de slag te gaan. Joepie!

1.    Voorbereiding – Get your chips together!

Voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een opgeruimde werkplek en voor het benodigde materiaal.
Wat je nodigt hebt:

1. Een groot stevig blad – A2 formaat
1. Tijdschriften
2. Lijm of plakband
3. Stiften en/of potloden
4. Schaar
5. Iets lekkers

Een gouden tip is om op een lokale Facebookpagina te vragen naar een (gratis) stapel diverse tijdschriften. Gegarandeerd dat jij ze dezelfde dag nog kunt ophalen!  Als je nog erg zoekende bent in wat je wilt, is mijn advies om een wit vel papier te nemen. Zo houdt je het nog letterlijk ‘blanco’ en zie je sneller of er kleuren terugkomen uit je knip- en plakwerk. Zorg voor een opgeruimde werkplek en leg alles wat je nodigt hebt klaar. Ready? Set. Stap 2!

2.    Oriëntatie – Verdeel je moodboard in thema’s

Het begrip ‘toekomst’ kan best overweldigend zijn. Daarom verdelen we je moodboard in zes thema’s. Deze zes thema’s en een uitleg hierover staan beschreven in een simpel werkblad dat je kunt downloaden onderaan dit artikel. Houdt dit werkblad bij de hand tijdens het proces. Deze thema’s bevatten:

  • Werk/Studie/Dagbesteding
  • Gezondheid
  • Financiën
  • Relaties
  • Wonen/omgeving
  • Zingeving

Nu ben je klaar voor het leukste onderdeel!

3.    Uitvoering – Knippen maar!

Het knippen (en nog niet plakken) kan beginnen! Spit alle tijdschriften door en gebruik hierbij je gevoel als raadgever. Welke afbeeldingen trekken je aan? Wat raakt je? Welke kleuren? Ditzelfde geld voor teksten, letters, cijfers en ga zo maar door. Probeer het ratio los te laten en vertrouw op het proces. Van binnen weet jij echt wel wat jij leuk vindt en wat jou een goed gevoel geeft. Het hoeft nog niet ergens op te slaan. Misschien begrijp je het nog niet helemaal. Dat geeft niks.

Deze stap van het proces is net als het maken van een mindmap. Je hoeft nog niet zoveel na te denken. Laat je gaan, knip erop los en maak plezier. Er is geen goed of fout. Ook al duurt het uren! Je kunt in deze stap al het werkblad gebruiken als leidraad, maar je mag het ook weglaten als dit niet prettig werkt.

4.    Afronding – Het plakwerk

In deze stap verzamel je al je knipwerk. De bedoeling is dat je deze gaat plakken op het vel A2-papier. Hoe je dit doet is compleet aan jou. Je kunt hierbij het werkblad gebruiken als leidraad en het knipwerk sorteren in thema’s op het blad. Zo heb je misschien een prachtig huis uitgeknipt met een flink stuk tuin, omdat groen je goed doet. Dit past bij het thema ‘wonen/omgeving’. Wellicht heb je afbeeldingen van jouw favoriete activiteiten –yoga, fitness, dieren, schrijven, coachen- waar jij graag je werk van wilt maken. Sorteert deze dan onder het mom van ‘werk/studie/activiteiten’.

Als je liever intuïtief te werk gaat, be my guest! Als deze manier beter bij je past, kun je het knipwerk los over het vel plaatsen. Ligt alles naar wens? Plak het dan vast met lijm of plakband op het vel papier.

5.    Analyse – Je moodboard bestuderen

Als je op gevoel te werk bent gegaan in het proces hiervoor, is het ontzettend leuk om daarna met een objectieve blik je moodboard te bekijken. Zet een stap achteruit en bekijk je stuk. Wat valt je op? Wat komt er terug? Welke kleuren heb je gebruikt? Je kunt er eventueel iemand anders naar laten kijken en hem of haar dezelfde vragen stellen. Het kan zijn dat je plotseling dingen helder zijn geworden. Het kan ook zijn dat je je moodboard –of een deel daarvan-  nog niet helemaal snapt. Dit is niet erg en kan heel goed pas later komen. Je hebt in ieder geval jouw bewustwordingsproces in gang gezet en gevoelt wat jou juist wel of niet een goed gevoel geeft.

Ik ben super benieuwd hoe jij deze oefening ervaren hebt. Wil je het resultaat graag delen? Stuur het naar info@thebuzzybee.nl en dan deel ik het op The Buzzy Bee Community op Instagram @thebuzzybee.nl!


Sanne-Lotte Langbroek

Ik ben Sanne-Lotte, schrijver en oprichter van The Buzzy Bee. Een community voor alle creatieve en sensitieve bezige-bijen in Nederland. Momenteel ben ik jongerencoach in Enkhuizen. En een illustrator en tekenaar in de maak. Ook niet onbelangrijk: Een absolute kattenliefhebber. Bzzz!