10 Tips om je creativiteit te laten stromen

Voelt het alsof je vast zit in je creatieve proces? Merk je dat je creativiteit een uitweg zoekt, maar dat de uitgang is geblokkeerd? Ik neem je mee in mijn eigen proces en deel 10 waardevolle tips waarmee je aan de slag kunt.

Het was 2013 en ik studeerde Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam. Eén van onze eerste opdrachten was het maken van een tijdschrift. Een goede start van het eerste schooljaar, vond ik. Maar dit ging niet zoals verwacht. Het bleek al snel dat ik meer waarde hechtte aan de algehele grafische vormgeving van het tijdschrift dan de inhoud van de opdracht zelf. De kleuren, de afbeeldingen, de plaatsing van de verschillende teksten. Met als gevolg frustratie naar mijn groepsgenoten. Een nietszeggende grijze cover was het resultaat.

De twee jaren op de havo waarin ik geen tekenles meer kreeg maar kunstgeschiedenis. De vijf jaren op het HBO waarin ik op mijn tenen liep en perfectionisme die mij de das omdeed. Dit was killing voor mijn creativiteit. Als ik thuis kwam had ik geen energie meer over. Misschien herken je dit en bevind jij je momenteel in eenzelfde situatie. Wees gerust: als jouw creatieve behoefte keer op keer op die deur blijft kloppen, dan zegt dat iets. Het is een deel van jou en het zal niet verdwijnen. Je moet  hoogstens even de sleutel zoeken en die zware deur beetje bij beetje openen. Om jezelf vervolgens terug te vinden.

1. Het luisteren van muziek

Muziek heeft een magisch effect op mensen. Sommige muziek raakt je ziel zelfs ten diepste. Wanneer je muziek luistert, hoef je weinig moeite te doen om werkelijk te voelen met je hart. En om uit je hoofd te komen. Het is een snelle en effectieve manier om je creativiteit aan te raken. Want creativiteit ontstaat vanuit je binnenste. Het zegt iets over wie je bent. Het is een deel van je identiteit. Wanneer (emotionele) blokkade je weg tijdelijk blokkeren, maak dan even een momentje vrij voor jezelf. Zoek naar een mooie Playlist op Spotify, zet een bakkie / kopje thee en ga ervoor zitten. Of liggen.

Mijn favoriete Spotify Playlists voor een creative boost:
1. Creative writing & inspiration – Elevenoii
2. Creative mind – Thomas Podgro
3. Film music – Smijkoll

2. Het volgen van je hart

Wat zou het mooi zijn als iedereen leerde luisteren naar zijn of haar hart. Dat je leert luisteren naar jouw behoeftes. Jouw passie. Jouw talenten. Dat plekje in je buik dat gaat kriebelen wanneer je weet dat je iets doet wat helemaal bij jou past. Zoals je het graag zou willen. Als je oefent om naar dat gevoel te luisteren en je precies weet wat bij jou zorgt voor die kriebel in je buik, dan gaat het maken van keuzes een stuk gemakkelijker. Je leert erop te vertrouwen dat de keuzes die je maakt op basis van ‘het volgen van je hart’ altijd goed zijn. Je leert te vertrouwen op jezelf. En dat is ontzettend belangrijk. Dan maakt het namelijk niet meer zoveel uit wát je nou precies doet, maar dat je doet wat goed voelt. En het vlammetje dat dan opflakkert, helpt jou ook in je creativiteit.

“The desire to create is one of the deepest yearnings of the human soul.”

Dieter F. Uchtdorf

3. Het delen van je ideeën met gelijkgestemden

Als je hoofd lastige gedachtenspinsels blijft weven en je daar zelf niet goed uitkomt, kan het contact met andere creatives een uitkomst zijn. Je begeven onder gelijkgestemden kan ervoor zorgen dat je je begrepen voelt. Je kunt elkaar uitdagen. Brainstormen. Projecten met elkaar ontwikkelen. Op nieuwe ideeën komen. Elkaar dingen leren. Afspraken die je met anderen maakt, zijn een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat dingen wel lukken. Misschien heb je al mensen in je omgeving op het oog. Als dit zo is: bravo! Als dit niet zo is: wees gerust. Ze zijn er, maar je kent ze alleen nog niet. Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om met anderen in contact te komen.

Je kunt online op zoek gaan naar een social media groep of community en je daar aanmelden. Zo zou ik me ooit willen opgeven voor de Creatives Club bij Sabine Wisman (betaald). Je hebt zoveel mogelijkheden hiertoe. Heb jij nog tips? Laat het me weten.

Ook in real life zijn er mogelijkheden. Buurthuizen, de bibliotheek, vrijwilligersinitiatieven. Kijk in de krant, vraag in je lokale stads- of dorpsgroep op Facebook naar gelijkgestemden. Of start zelf iets op!

4. Een inspirerende omgeving bezoeken

De grijze flex ruimte van jouw werkgever is misschien niet zo inspirerend als je eigen ingerichte kantoor of een buurtcafé. Dan heb ik het over een werk-  of studieplek waar jij je prettig en comfortabel voelt. Denk bijvoorbeeld aan factoren als de kleuren van de muren, de temperatuur, omgevingsgeluiden, opbergplekken, privacy, rust of juist reuring en ga zo maar door. De een werkt het allerliefst in een café middenin een druk stadscentrum en de ander in een afgesloten ruimte die allerlei ruis buiten de deur houdt.

Als je niet aan werken toekomt, kun je jezelf activeren door eropuit te gaan. Een museum biedt een schat aan inspiratie en technieken die je zelf wellicht eens toe kunt passen. Of het veelgehoorde advies om een stuk te gaan wandelen. Neem jezelf mee in het groen. Waai uit in Schoorl. Kijk binnen bij verschillende huisjes. Een weekendje weg kan ook wonderen doen.

Boekentip:
-‘Dagelijkse Rituelen’ van Mason Currey (over kunstenaars en hun unieke gewoontes)

5. Het namaken van bestaande art

Misschien heb je het boek ‘Steal Like An Artist’ al eens voorbij zien komen. De auteur Austin Kleon motiveert je juist om kunst na te maken. En laten we eerlijk zijn. Is dat ook niet wat we als kind deden? Bekijken, nadoen en het vervolgens zelf kunnen? Als je inspiratieloos bent en al urenlang naar een leeg velletje aan het staren bent, zoek dan een voorbeeld dat jou aantrekt en doe het na. Waarschijnlijk ploppen de ideeën vanzelf wel naar boven en geef je er uiteindelijk een eigen twist aan. Wees nieuwsgierig als een kind en creëer!6. Het volgen van een groepsles/cursus

Toen de druk van het studeren mij uiteindelijk de das om deed, besloot ik om tijdens een tussenjaar mijn tijd goed te besteden. Ik volgde een tekencursus in Abcoude, een die helemaal aansloot bij mijn stijl en wat ik graag wilde leren. Het was super leuk en ik had het heel erg naar mijn zin. In korte tijd heb ik veel geleerd over verschillende technieken. Zoals bijvoorbeeld perspectief tekenen; iets waar ik zelf nooit de tijd voor had genomen om me in te verdiepen. Daarnaast bevond ik mij onder gelijkgestemden en hebben we ook veel van elkaar geleerd.

Je aanmelden voor het volgen van een groepsles of cursus kan nét voor die extra boost zorgen. Misschien loop je wel vast op een bepaald gebied of mis je verdieping. Soms is alleen al de ‘verplichting’ die je aan jezelf stelt om op te komen dagen genoeg om continuïteit te waarborgen in je proces. Het is tenslotte zo dat je gewoon moet blijven oefenen. En hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. En dan gaat het waarschijnlijk ook een stuk beter met jou.

Tip:
De Tekenacademie: www.detekenacademie.nl

7. Regelmatig mediteren

Mediteren. Je hebt het woord al honderd keer voorbij zien komen, dus ik ga er voor het gemak maar vanuit dat je weet wat het is. Mediteren is écht een noodzakelijke én heerlijke gewoonte in deze drukke tijd. Om even stil te staan bij jezelf en hoe het met je gaat. Zelf heb ik gemerkt dat door afstand te nemen van een bepaalde situatie, zoals een bezigheid op je werk, een project of je takenlijst, je alles weer helder voor je ziet. Soms komen er tijdens zo’n rustmoment of meditatie juist nieuwe ideeën omhoog. Misschien herken je het wel, dat je nieuwe ingevingen krijgt op de rustigste momenten van de dag, zoals tijdens het douchen of wanneer je van plan was te gaan slapen. Mediteren kan helpen om even op de ‘refresh button’ te drukken en daarna weer prettiger verder te gaan.

8. Kom in beweging

Het lijkt wel hoe langer je zit of ligt of nikst, hoe minder makkelijk het is om in beweging te komen. Terwijl bewegen een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl. Het bevordert de kwaliteit van je leven. Daarnaast heb je minder kans dat je allerlei nare ziekten en aandoeningen ontwikkelt. Dit kan intensief sporten zijn, maar ook een stuk wandelen kan al ontzettend veel goeds doen. En een leuke bijkomstigheid is: je voelt je er écht beter door! Zowel lichamelijk als geestelijk kan je er een stuk van opknappen. Hoeveel moet je dan bewegen? De richtlijnen voor bewegen geven aan dat een volwassene minimaal 2,5 uur per week moet bewegen. Verdeeld over meerdere dagen. Doe dit vroeg op de ochtend en je voelt je de hele dag door een stuk energieker. Het bevordert ook je nachtrust. Allemaal gunstig voor jouw creativiteit!

9. Brainstormen: maak een mindmap

Loop je als kip zonder kop rond met allemaal briljante ideeën en losse flodders? En weet je niet goed hoe je uit deze brei een idee moet concretiseren? Dan is een mindmap een hele leuke en makkelijke oplossing. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Pak een blad papier, gekleurde stiften en ga ervoor zitten. Schrijf álles wat er in je hoofd omgaat aan ideeën op het papier en denk er niet te veel over na. Vermijd perfectionisme bij het maken van een mindmap. Dit werkt juist avérechts. Geef jezelf een moment om gewoon lekker slordig te zijn. Wanneer je hoofd leger is en je ideeën vanuit je hoofd naar het blad zijn verhuisd, kun je je ideeën gaan thematiseren. Welke ‘hoofdzaken’ ontdek je? En welke sub-woorden kun je hieraan koppelen? Wat komt er eventueel nog meer in je op, nu je het concreter hebt gemaakt?

Op Pinterest zie je de mooiste mindmaps. Ook zijn er een hoop templates te verkrijgen om structuur in je gedachtenspinsels te krijgen. Laat je hier niet in meeslepen! Als er iets niet mooi hoeft te zijn, is het wel een mindmap. Zie het als een plek waar gedachten op papier komen, zónder een ego dat je kladwerk bekritiseert. Een mindmap maken wordt voortaan een heilige manier om je creativiteit en inspiratie een boost te geven and your ego is not invited.

10. Laat perfectionisme los

Op welke manier jouw perfectionisme je ook belemmert (of niet), we kunnen best stellen dat het niet altijd bevorderend is voor je creatieve proces. Perfectionisme leidt tot uitstelgedrag. Waarschijnlijk herken je het wel. Je wilt alles 100% in orde hebben. Alles moet perfect zijn voordat jij begint aan jouw project. Oftewel: het vergt een dosis moed om creatief te zijn. Begin ergens. En als je niet weet waar je moet beginnen, doe dan bijvoorbeeld één van bovenstaande dingen. En op een gegeven moment begin je gewoon. Je zult zien dat het proces dan vanzelf op gang komt wanneer je eenmaal bent begonnen. Het leven wordt sowieso een stuk ontspannener als je beseft dat je niet alles perfect hoeft te doen (zeggen ze).

Tip:
Quickdraw.nl (binnen een paar seconden een tekening maken)
444 dingen om te tekenen (BBNC uitgevers, 2017).

‘als je een stem hoort zeggen:
‘’ je kan niet schilderen’’
schilder dan vooral
en die stem zal het zwijgen opgelegd worden
-Vincent van Gogh

Kijk af en toe terug op je proces. Reflecteer: waardoor liep je op bepaalde momenten vast? Of waardoor lukte het juist wel? Waardoor raakte je geïnspireerd? Was het de omgeving waarin je werkte? Het tijdstip waarop je bent opgestaan? Wees steeds bewust van deze dingen en tot slot: geniet. Creativiteit is geweldig.


Sanne-Lotte Langbroek

Ik ben Sanne-Lotte, schrijver en oprichter van The Buzzy Bee. Een community voor alle creatieve en sensitieve bezige-bijen in Nederland. Momenteel ben ik jongerencoach in Enkhuizen. En een illustrator en tekenaar in de maak. Ook niet onbelangrijk: Een absolute kattenliefhebber. Bzzz!